Spirituele Burn-out

Een nieuwe ziekte steekt de kop op, althans eentje die we kunnen verzinnen om er een leuke blog over te schrijven en om te scoren op internet? Nee hoor, ik kwam het al tegen in een artikel door een arts geschreven dan moet het dus wel al bestaan.  Net zoals bij alle burn-outs is er een existentiële crisis en vermoeidheid, het verlies van innerlijke drive, een demotivatie voor je dagelijkse bezigheden, het werk dat je doet interesseert je niet meer of althans sluit niet meer aan bij je innerlijke wensen of voorkeuren. Wat zit er eigenlijk achter een burn-out of nu ook een “Spirituele Burn-out”?

Onze maatschappij is doen-gericht, en we zijn zo grootgebracht als we niet meer kunnen vol-doen dat we aan onze eigenwaarde gaan twijfelen. Doen is enkel gebaseerd op materieel gericht zijn en niet willen of kunnen stilstaan aan het innerlijke leven waar we werkelijk geluk kunnen vinden. We moeten presteren en iets bereiken anders bekom je die status niet, trek je niet die aantrekkelijke man of vrouw aan, kan je nooit die mooie villa met zwembad kopen, enz. Het doen-gericht bezig zijn is een hopeloze zoektocht naar illusoir geluk.

Wat ik dus bedoel is dat elk soort burn-out gebaseerd is op dit innerlijke gevoel van tekort aan gelukkig zijn.

En laat het nu net de spirituele zoekers zijn die een spirituele burn-out krijgen, hoe kan dit dan? We gingen toch naar de yoga, een cursus mindfulness volgen, een trektocht naar Santiago de Compostella, vuurlopen, mediteren in India, .... om gelukkiger te worden? Weer allemaal 'zoeken en doen' dus, zou dat ook de valkuil zijn bij een spirituele burn-out? In het spirituele is het 'zoeken naar verlichting' paradoxaal juist het probleem om dat te vinden.

Zoeken naar geluk is eigenlijk gebaseerd op het feit dat we niet willen kijken naar het gevoel van ongemak of ongelukkig zijn. En dus vluchten we daarvan weg in dagelijkse bezigheden tot dat we uitgeblust zijn geraakt. En dan komt de crisis, de depressie, nu zitten wij er met de neus op. Eindelijk!! De transformatie krijgt nu een kans. Of toch niet, misschien bij de dokter langs om de ongemakkelijke stemmingen te laten onderdrukken met een pil want we moeten toch vooruit?

Helaas de pillen werken dan ook al niet. Misschien een hogere dosis? Ondertussen vallen we steeds dieper weg in een ongelukkige depressie. We zijn te bang om te voelen wat er moet gevoeld worden.

In plaats van steeds te doen, geluk te vinden in een pil of buiten onszelf in een yoga cursus, zouden we oprecht moeten gaan kijken en bewust worden van onze ongemakkelijk gevoelens.

Een Spirituele Burn-out is dus hetzelfde, we beseffen dat geen enkel spirituele methode of hulpmiddel eigenlijk werkt of het heeft onze interesse verloren. Het is vooral het blijven zoeken dat enorm tegenwerkt en dat moet stoppen. De oplossing is in het dieper durven voelen en zien van moment tot moment, kijken naar wat er verschijnt in ongelukkig zijn, de frustratie van niet vinden van geluk en deze verkramping dan loslaten. Het observeren en begrijpen van deze zelfverkramping, ongelukkig zijn leid tot de oplossing, 'in de pijn zit ons medicijn'.

Het chronisch zoeken naar geluk is de wortel van ongeluk en dus als we alle zoeken observeren zien we ook onmiddellijk de bron van ongelukkig zijn. Meer is het eigenlijk niet en dus worden we spiritueel volwassen. Hetzelfde bij mensen met een geloofscrisis, het leven gewijd aan zoeken naar eenheid met god wordt nu een permanente frustratie,.... 'nog niets bereikt'.

We komen nu bij de kern van wie we eigenlijk zijn, we zijn niet ons ongelukkig zijn, we zijn niet ons zoeken naar geluk of god, we zijn zelfs niet onze gedachten er over. Je bent dus niet wat je denkt te zijn. Wat zijn we dan wel? Misschien is het wel 'dat' wat alles observeert en ziet hoe we ons voelen, denken en verlangen? We zijn de waarnemer van 'zo binnen zo buiten', maar ook deze gedachte houd ons nog vast in kromdenken. Als uiteindelijk ons hele systeem stilvalt en geen enkele ongelukkige gedachte ons nog beroert dan is er die immense stilte en ervaren van geluk.

Waarmee ik eigenlijk wil besluiten is dat als we in het oog van een ongelukkige levens-orkaan zijn beland en de spirituele wortels hun magisch effect hebben verloren, we uiteindelijk alleen nog onze innerlijke waarnemer hebben voorbij alle ongeluk naar de echte kern wie we zijn en dat is het puur geluk, spirituele verlichting en bliss. Bereikbaar niet door doen maar door oprecht voelen en dan zien wat er oplost.

Eigenlijk is elk soort burn-out een spirituele crisis en dus is een spirituele burn-out hetzelfde met dit verschil dat spirituele concepten plaats moeten maken voor oprecht zien en voelen.

De Spirituele Burn-out lost zich op en we vinden nieuwe motivatie enkel en alleen als oude motivaties oplossen. Soms leren we onszelf kennen door wie we niet zijn in plaats van vast te houden in oude geloofsovertuigingen die ons aangepraat of opgevoed waren.

Erik Pauwels – 12 Mei 2018


Gratis e-boek: Eerste Hulp Bij Onvolwassenheid / EHBO 

In dit PDF boekje staat de essentie over bewust doorvoelen, de opbouw van en het ontmantelen van de verdedigingsstructuur, over bewust en volwassen leven, inzoomen en uitzoomen, intuïtie herkennen en benutten, overtuigingen en emotionele ladingen op laten lossen en meer! Je hoeft nu niet meer te blijven hangen in vermijding, bestrijding, verklaring en ontkenning. EHBO biedt ook een prima achtergrond of context voor de individuele sessies en kan als reminder benut worden als je weer even denkt ‘het kwijt te zijn’ of als er zich iets aandient dat echt totaal ervaren moet worden.

Download het boekje gratis en leer leven als volwassene! Staat het boekje je aan, spread the news, is toch gratis, right? Enjoy! 

Gerelateerde berichten

Opmerkingen

Schrijf commentaar