Wil je echte Spiritualiteit of een magische paarse wortel?

Wil je echte Spiritualiteit of een 'magische paarse wortel'

Hoe welgemeend en oprecht mensen op zoek zijn naar spirituele vooruitgang of ontwikkeling, de meesten zijn (nog) niet klaar voor het echte spirituele leven.  De meeste spirituele zoekers zijn op zoek naar een of andere vorm van afleiding, naar vertroosting van hun on-welzijn of zelfs naar exclusieve spirituele ervaringen. Vanuit hun zoektocht is het hen onmogelijk om spiritueel gewaar te zijn van hun huidige toestand en daarom lopen ze eerder weg van zichzelf dan te vinden wat echt is en wat waar is. De meeste mensen zijn zelfs niet bereid 'het gewone' te aanvaarden als conditie tot de ware 'spirituele praktijk' of wat de grote spirituele tradities ook wel 'de sadhana' noemen.

Wat is Sadhana?

Het offeren van zichzelf door de juiste of gepaste actie - door zelfbewuste overgave en door waarneming van de ongemakkelijke toestand waarin je altijd meent te verkeren - is de echte houding die de spirituele leerling als zijn 'sadhana' (spirituele praktijk en overgave) praktiseert waardoor het werkelijke spirituele leven wordt geleefd. Sadhana is dus op zich geen doel of streven naar een spiritueel resultaat maar de directe verwezenlijking en gewaarwording van wat waar, werkelijk en echt spiritueel zijn is.

...ik weet dit leest voor sommigen niet meteen helder, maar lees verder,  ik ga het uitleggen..

De chronische toestand van lijden

Mensen zijn dus steeds op zoek naar iets dat hen (eventueel spirituele) vervulling kan brengen en dit is eerder een chronische en onbewuste toestand van lijden waar de zoeker zich voortdurend in bevind.  Zoeken is dus het mechanisme wat het lijden voortdurend in stand houd of activeert. Lijden zorgt ervoor dat je niet vind wat je zoekt, namelijk bevrijding of verlichting van lijden. En wat je zoekt is simpelweg 'of gewoon' gelukkig zijn, en dat is wat je in wezen al bent. Je kan deze zoekbeweging vergelijken met een hond die achter zijn eigen staart loopt, het is grappig dat mensen hetzelfde doen door constant zichzelf in de staart te blijven bijten en dus te blijven lijden.

Geluk dat is Dat wat je al bent

Als je eenmaal door hebt en gewaar bent dat je zoeker bent en daardoor fundamenteel aan het lijden bent kun je meer loskomen van de gehechtheid ervan. Op dat moment realiseer je volledig je ware zelf zijn of ervaar je zelfs gelukzaligheid. Gelukkig zijn is 'heel gewoon' en is je ware natuur die je altijd al bent en dus kan je die ook niet bereiken door zoeken of streven, ..enz. Dat komt allemaal voort vanuit het ego.

Het ego zit in de weg

Als we die gevoelsbasis van fundamenteel zoeken en lijden gaan ontleden dan zien we dat er een aantal ego kwesties zijn die het ons behoorlijk moeilijk of onmogelijk maken.  Om ware Sadhana te kunnen praktiseren is het zinvol te weten dat er een aantal neigingen en motieven zijn die ons ego en denken beheersen waardoor we niet tot de kern van onszelf kunnen komen. Deze neigingen en motieven zijn voornamelijk de volgende; zoeken, proberen, gehecht zijn aan resultaten, vermijden, afhouden, ontlopen, forceren, verwachten, vooruitlopen, vrezen, vluchten, streven, willen bereiken, verklaren, en voortdurend vragen willen stellen hoe en waarom..,

Afhankelijke en onrealistische gevoelsbasis

Op de spirituele markt of in het spirituele wereldje - waartoe ik zelf behoor – heb je heel veel methoden en aanbod die het zoeken (en lijden) in stand houden. Mensen stellen zich afhankelijk op en hebben de ethiek niet verworven of aangeleerd gekregen zodat ze spiritueel volwassen door het leven kunnen gaan. Meestal opgevoed door de voorouderlijke westerse spirituele tradities die zo dogmatisch is en die mensen de hemel hebben beloofd als ze maar een leven lang van kuisheid, vroomheid en goedheid willen nastreven, dat zit er goed diep ingebakken in. Of dat ze maar goed hun best doen op de universiteit zodat ze later een top carrière hebben en gegarandeerd gelukkig (materieel) leven zullen krijgen.  Zo ontstaat dus een gevoelsbasis van constante onvrede en on-welzijn waardoor men blijft zoeken of streven naar wat onrealistisch is, dus niet-werkelijk is.

Valkuil van de spirituele zoekers - De 'magische paarse Wortel'

De meeste spirituele zoekers zijn dan ook altijd op zoek naar de 'magische paarse wortel'. De magische paarse wortel is altijd net buiten je bereik maar als je heel goed je best doet dan kan je de 'magische paarse wortel' te pakken krijgen en hem voor altijd bezitten. Uiteraard bestaat 'de magische paarse wortel' niet en daarom geraken de meeste spirituele zoekers dan ook gefrustreerd, ontgoocheld en zelfs misleid waardoor ze dus weer achter een andere eventueel 'magische paarse appel' te pakken willen krijgen. En daarna is er natuurlijk nog de 'magische paarse komkommer' ..., enz.

Veel spirituele zoekers hoppen bijvoorbeeld van de ene spirituele cursus naar de andere, van de ene goeroe naar de andere, van de ene healer naar de andere, van de ene kaartlegger naar de andere, ..enz. ...zoeken, zoeken, zoeken, lijden, lijden, lijden,  allemaal omdat ze veronderstellen nog een lange weg te moeten gaan of iets te moeten bereiken dat buiten hun zelf ligt, of ergens vanaf willen geraken wat (ze veronderstellen dat) in hun zelf ligt.

'Zelfrealisatie' het begin van echte spiritualiteit

Als we Sadhana willen beoefenen dan is het praktisch om even in het achterhoofd te houden dat we eigenlijk ook spreken over 'bewustzijn'. Eigenlijk is de beoefening van Sadhana het actief bewust-zijn-in-het-hier-en-nu van de levende toestand die de werkelijkheid is en die dan ook zodanig beleven. (kan je nog volgen?...)

Wat je dient te leren zien wat je altijd doet is het volgende;

Zoeken
Waarnemen
Verwerken
Loslaten

Dit zijn de vier grondbewegingen van het bewustzijn. In een onmiddellijke stroom doorheen ons levende bewustzijn is dit de levende dynamiek van de werkelijkheid die we beleven in het hier en nu.

Wat vooraf gaat aan zelfrealisatie is het totale en directe inzicht in de voornaamste ego-kwesties waarmee we onszelf voortdurend in onze eigen ziel knijpen, ...dat wat ik beschreven heb onder de titel 'het ego zit in de weg'.

Hoe pakken we het aan?

In feite door niets te doen! Belangrijk is om je eerst totaal te leren ontspannen en zowel fysiek als geestelijk tot innerlijke stilte en rust te komen. Door het stilvallen van het psychofysische systeem zal het gemakkelijker worden om WAARNEMER te worden van de betrokkenheid waar je al je emoties en denken op gericht zijn.  Er zal een verdieping plaatsvinden waardoor je verder los komt van dat zogenaamd ego waarvan je denkt je te moeten verlossen .....wat onmogelijk is!

Hoe meer je diepere innerlijke rust gaat integreren hoe meer je vanuit de WAARNEMER zal gaan leven en ervaren. Er gaat een verschuiving plaatsvinden vanuit de BETROKKENE (verstrikkingen, bindingen, streven, ..enz kijk onder de titel 'ons ego zit in de weg'...) naar die WAARNEMER. Dat is echt een mentaal-emotioneel en biologisch proces!! De truuk is om NIETS TE DOEN, dus meer je eigen ZIJN te gaan waarderen. Je moet als het ware door die bodem van de BETROKKENE zakken en terechtkomen in het 'zijn' van het zelf, die de waarnemer is. Hoe meer je het waarnemen of 'Sadhana' beoefent hoe sneller je tot een bepaald punt komt...

Wat gebeurt er dan?

Je zal ervaren dat je los komt en niet meer interageert met negatieve toestanden met mensen en veel minder reactief zal zijn op situaties en  toestanden van buitenaf. Je kan dan veel beter accepteren dat er ook ego is, dat er zwakheden zijn, dat je niet perfect kan of moet zijn, je wel mag even piekeren over iets maar dat het weer vanzelf zal verdwijnen en je er minder aan vastkleeft. Het wordt veel stiller in jezelf alsof er niemand thuis is.  Je bent niet minder verantwoordelijk voor alles maar eerder  betrokken op een zuiverdere manier, je bent als meer waarnemer en in de realiteit aanwezig. Je gaat veel sneller en directer je assertiviteit tonen zonder het gevoel een negatieve reactie te hoeven verwachten.

Wat er gaat gebeuren als je dit allemaal gaat beseffen dat het waar is wat ik zeg (je moet mij niet perse geloven) dat je in het begin een soort verveling en onrust gaat waarnemen, zaken die voordien je interesse hadden gaan je verschrikkelijk tegengaan en vervelen. Denk er aan dat dit de fase is dat je het hebt gesnapt en dat je zeker niet mag afhaken, je bent dan op goede weg.

De geest is gewend om steeds te MOETEN bezig zijn en is de grote struikelblok, maar zie in dat die zijn laatste struggel maakt en gewend is om reactief te zijn maar daar zal jij dan controle over gaan hebben. Eens je door die bodem van de BETROKKENE helemaal doorzakt dan zal dit STABIEL blijven als WAARNEMER en je zal verrast zijn dat dit ooit mogelijk was.

Ben jij er klaar voor?

Dus ik hoop dat ik mij een beetje verduidelijkt heb in dit artikel heb om je te helpen want meestal is het niet eenvoudig om mensen dit zo over te brengen omdat het een zeer persoonlijke beleving is. Het is zo persoonlijk omdat je mensen onmogelijk kan gaan zitten vertellen dat je verlicht bent maar het is wel degelijk waar en mogelijk.

Misschien zal dit artikel niet voldoende zijn maar een begin. Maar het kan ook wel voldoende zijn, dat ligt eraan hoe snel en hoe ernstig je het kan oppakken en het geduld te hebben dit proces te laten verdiepen. Mensen die er klaar voor zijn zullen het zeker oppikken. Als het je eenmaal te pakken heeft zal je interesse vergroten in die bronnen die het verdiepen kunnen versterken, die zal ik onderaan deze pagina zetten. Uiteindelijk zal je die laten wegvallen want je bent daar niet meer afhankelijk van.  

Als je er aan toe bent om van al de mentale jacht en emotionele stress bevrijd te worden of er tenminste minder betrokken en meer de positie van de waarnemer te gaan innemen dan zal je diepere innerlijke rust en meer gelukzaligheid ervaren. Het zal invloed hebben op de kwaliteit van je relaties die zuiverder (of gezuiverd) zullen worden en je zal merken dat negatieve gedachten zeer moeilijk worden omdat je meer de staat van gelukkig zijn hebt bereikt.

Voila ik heb het gezegd , ik ben zeer curieus welke positieve commentaren ik hier voor ga krijgen, maar zeker ook naar de negatieve reacties en ongeloof om te zien of dit enige invloed zal hebben voor wat ik mij heb gerealiseerd. So be it..

Erik Pauwels
4 Juli 2015
19.15 uur.

Aangeraden boeken over Zelfrealisatie

Deze zijn allemaal te koop op onze webshop, de drie belangrijkste boeken die je kan lezen hierover vind ik..

De Vreugde van Verlichting – Hans Laurentius
De Knie van Luisteren – Avatar Adi Da Samraij
Rozengeur & Prikkeldraad - Hans Laurentius

Video's over Zelfrealisatie door Hans Laurentius

Allemaal te zien via zijn You Tube kanaal.
 

Opmerkingen

Schrijf commentaar