Het Zuur Base evenwicht in de voeding

Het belang van ontzuring bij verzuring – Acidose -

De meerderheid van de mensen in onze moderne maatschappij - de geïndustrialiseerde landen - lijden aan verzuring – Acidose -. Verzuring ontstaat door een verhoogde zuurtegraad – PH - in ons organisme met name organen: de nieren, lever, darmen, longen, lymfeweefsels. 

Door een verhoogde consumptie van verzurende voeding gaan de buffersystemen overbelast en ontregeld worden. Aanvankelijk dienen zij om ons lichaam tegen verzuring te beschermen. De buffersystemen in ons organisme leveren hiervoor enorme inspanningen om de zuurtegraad – PH - van het bloed constant te houden.

De minste afwijking van de zuurtegraad in het bloed kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een verkeerde voeding kan dus tot ziekten lijden. Door opnieuw het zuur-base evenwicht in de voeding te herstellen zullen de buffersystemen ontlast worden van het zuuroverschot.

Ons organisme zal door ontzuring en ontgifting via de voeding opnieuw de juiste zuurtegraad bekomen en herstellen. Tenslotte is een goed zuur-base evenwicht de basis voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Een goed zuur-base evenwicht is de basis voor een goede gezondheid, uw weerstand en preventie tegen ziekten.

Gezondheidsklachten die ontstaan bij verzuring

In het begin van de verzuring kunnen zich naargelang de constitutie van de persoon klachten voordoen zoals; slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie, zure maag-oprispingen, beslagen tong, cariës, infectiegevoeligheid, haaruitval, huidproblemen, spierkrampen, depressie, libidoverlies, allergieën, mineralentekort, verkeerde ademhaling – hyperventilatie, gevoelige gewrichten ..enz.

In een verder gevorderd stadium van verzuring kunnen deze klachten verergeren in diabetes, jicht, gewrichtsontsteking, hartinfarct, reuma, beroerte, maagzweer, extreme vermoeidheid, verlies van levenslust, depressie, algemene weerstandsverlies, enz.

Een verzuurd lichaam veroorzaakt een tekort aan allerlei mineralen. Wanneer het bloed te zuur is zal calcium aan de botten onttrokken worden om het bloed te alkaliseren, te ontzuren. Zure afvalstoffen zijn een gemakkelijke voedingsbron voor schimmels, stofwisselingsslakken en diverse kwaadaardige bacteriën in ons lichaam. Met name via de darmen verstoren zuren een gezonde darmflora en komen zo terecht in het bindweefsel, vetweefsel en veroorzaakt wederom immuniteitsstoornissen.

De darmen, nieren en de huid dienen deze zuren, afvalstoffen tijdig uit te scheiden. Het is dan ook belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen om de zuur-base balans te ondersteunen. Dankzij een ontzuringsdieet kunnen we een verbetering en zelfs een volledig herstel van deze kwalen bekomen. Het zurenoverschot zal verdwijnen en het zuur-base evenwicht zal weer hersteld zijn.

Het zuur base dieet

Vanaf het begin van de zuur-base dieet kan men de sterk ontzurende voedingsmiddelen vermeerderen om snel te gaan ontzuren op korte tijd. Kijk hieronder in de tekst voor de lijst met voeding met sterk base – ontzurende - eigenschappen. De voeding in de lijst onder sterk verzurende voeding dienen we uiteraard sterk te gaan beperken, vooral in het begin van het dieet. Wanneer later de zuur base balans meer is hersteld kan men iets meer gerelativeerd omgaan met deze lijst.

Het is af te raden langdurig en enkel en alleen base-voedsel te gaan gebruiken en daarbij alle zuurvormende voeding volledig te gaan schrappen, dit om niet ontregeld te geraken. We doelen wel degelijk op de ontzuring of het 'zuur-base evenwicht'. Het lichaam heeft een gedeelte zuren nodig omdat zij door verbranding mede zorgen voor de energiewinning. Het komt er op neer om na de kuur een normaal gezond voedingspatroon over te houden. Een voedingspatroon waar voldoende basen of ontzurende eigenschappen in zitten.

Om de ontzuringskuur snel op gang te brengen adviseren wij om Dr.Jacob's Ontzurende Formule 300 gr te gebruiken in combinatie met Gerstegraspoeder.. Hierdoor zullen zuren en verslakkingen snel loskomen en uitgescheiden worden via urine en stoelgang.  Andere voedingssuplementen die ook zeer geschikt zijn vind je terug onder de lijst met sterk ontzurende voedingsmiddelen.

Omschrijving zuur-base voeding

Base-rijke of base-vormende voeding

Deze voeding is waterrijk, eiwit-arm, koolhydraatbeperkend; beperk vooral de geraffineerde zetmelen en suikers, niet-geconcentreerd, niet-geconserveerd, vitaminerijk, calorie-arm, groentebereidingen, rauwkost, fruit, heeft sterk ontzurende eigenschappen, is niet geraffineerd, is verse levende voeding, bevat natuurlijke suikers of onverzadigde vetten.

Verzurende of zuurvormende voeding

Deze voeding is geconcentreerd, vitamine arm, rijk aan koolhydraten, geconserveerd, calorie-rijk, geraffineerd, is niet-levende voeding, vochtarm, vetrijk, rijk aan verzadigde vetten en bewerkte voeding. Ook alcohol, medicatie, Koffie, tabak, snoep, frisdrank, chips, junk food  ..enz

De Base voedingslijst

Hier volgt een lijst van de voeding met base en sterk ontzurende eigenschappen. Deze voeding dienen we te vermeerderen in ons dagelijks voedingspatroon.

Groenten

SUPER FOODS , Pompoen, augurk, knoflook, aardappel, rode paprika, tomaat, selderstelen, witte kool, witloof, knolselder, peterselie, asperges, bleekseldrij, groentesappen: seldersap, aardappelsap, ramenassap, rode bietensap, zuurkoolsap, groentecocktailsap. Gember, kiemen, tuinkers, waterkers, groen van knolgewassen, paardebloemen, asperges, zuurkool, tomaat, andijvie, peterselie, sla, ajuin, bieten, rode biet, bieslook, aubergine, jonge erwten, koolrabbi, verse olijven, paddestoelen, princessebonen, radijs, ramenas, spinazie, wortelen, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, gekiemd graan, alfafa, soyaspruiten, rabarber, melkzuurproducten.

Granen

Essenenbrood, Brooddrank, zuurdesembrood.

kruidenthee of kruidensappen 

Zuur base kruiden mix, Vlierbloesem, brandnetel, berkenblad, kamille, paardebloem, groene thee, jeneverbes, heermoes, moerraspirea, rozebottel.

Zuivel met lactobaterieën

Melk, bio-yoghurt met fermenten, Komboecha drank, paardenmelk, darmflorabacteriën supplement: EMX GOLD.

Vruchten, fruit en bessen

SUPER FRUITS - Super food, Citrus vruchten, Sinaasappel, banaan, appel, bramen, frambozen, watermeloen, citroen!, aardbeien, peren, ananas, braambessen, dadels, druiven, kersen, mango, mirabellen, papaya, perzik, pruimen, kiwi, honingmeloen, bosbessen, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, kastanje, advocado, amandelnoten, abrikoos, aardpeer, bijenpollen, koninginnebrij, propolis, fruitsappen zonder suiker, veenbessen, rozebottel, stekelbessen.

Koud geperste olieën 

Olijfolie, lijnzaadolie, distelolie, tarwekiemolie, theunisbloemolie, kokos en palmolie van Aman Prana. 
Bij toepassing van de juiste voedselcombinaties verkrijgt men eveneens een ontzurende werking. Verdere inlichtingen hierover kan u verkrijgen in onze winkel zelf.

Voedingssuplementen

EMX Gold drink.
Dr.Jacob's Ontzurende Formule 300 gr

Spirulina poeder
Chlorella poeder
Gerstegras poeder.
Tarwegraspoeder.
Zeemineralencomplex.
Anti-oxidantenvitaminen: EMX Gold drink, Super Fruit

Goede Levensgewoonten

Gebruik zo natuurlijk mogelijke voeding met veel variaties van groenten en fruit. Maak zelf smooties, een mix van zelfgeperste sapjes van groenten en of fruit en gebruik er minstens enkele keren per dag van. Voldoende water drinken helpt zuren vlot af te voeren.

Zorg voor ontzuring van de huid door douches, baden, sauna en zweten. Gebruik magnesium als badzout, te koop in uw natuurwinkel. Neem voldoende lichaamsbeweging, wandelen in de vrije natuur en zuivere lucht inademen. Door een goede in- en uitademing zorgt men voor de koolzuuruitscheiding. Te intense sportbeoefening brengt ook verzuring. Voldoende rust en nachtrust gebruiken is ook van belang
Informeer u en maak zo nodig gebruik van het voedselcombinatiedieet. Het voedselcombinatiedieet verbeterd het zuur-base evenwicht.

Een positieve levenshouding want negatieve, lees verzurende gedachten of een negatieve levenshouding leidt tot lichaamsverzuring. Probeer overmatige stress te vermijden door bewust te leren ontspannen. De Bachbloesemremedies helpen op natuurlijk wijze emotionele aandoeningen in evenwicht brengen.

Negatieve straling is enorm toegenomen in onze moderne leefomgeving. Elektrische apparaten, electriciteitskast, computer, draadloos, TV, aardstraling ed heeft invloed op de zuurtegraad van het bloed waardoor het lichaam gaat verzuren. Neutraliseer alle stralingsinvloeden in uw woning met een United Light Energy kristallen bol.
 Disclaimer

Gerelateerde producten

Biotona Bio Superfruits Extra 200 gram
Biotona Bio Superfruits Extra 200 gram

36,00€ Excl. BTW: 33,96€

Bestellen
Biotona Gerstegras poeder 200 gr
Biotona Gerstegras poeder 200 gr

19,49€ Excl. BTW: 18,39€

Bestellen
Dr.Jacob's Ontzurende Formule 300 gr
Dr.Jacob's Ontzurende Formule 300 gr

26,95€ Excl. BTW: 25,42€

Bestellen
Sea Crop 89 Zeemineralen 100ml
Sea Crop 89 Zeemineralen 100ml

15,49€ Excl. BTW: 12,80€

Bestellen

Opmerkingen

Schrijf commentaar