Recept Water Kefir

De voordelen die Waterkefir u biedt

Waterkefir is een lichtzoete drank, koolzuur en alcohol houdend. Kefirprobiotica wordt wereldwijd gebruikt als ondersteuning voor een goede darmflora. Kefir verzorgt en ondersteund en optimaliseert de lichaamsfuncties. De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn talloos.

Kefir zorgt voor een positief gemoed en brengt evenwicht voor lichaam en geest. Kefir versterkt de levenskracht, geeft meer energie en verhoogt de weerstand.Waterkefir is beter drinkbaar dan melkkefir. De kracht van de werking zit in het consequent volhouden! Kefir smaakt heerlijk. Hij wordt best koel gedronken. Men verheugt zich er dagelijks op. Gooi overgebleven kefir nooit weg maar geef hem door! 

Benodigdheden

3 Eetlepels Kefir.
1 Liter bronwater.
100 tot 120 gram rietsuiker. Te koop in onze natuurwinkel.
3 gedroogde vijgen. Te koop in onze Natuurwinkel.
Een halve citroen met schil. Biologisch of goed geschrobd.

Bereiding voor 1 liter

Doe in een glazen weckbokaal of in een ander goed af te sluiten pot van 1 liter: 3 eetlepels kefir, 100 tot 120 gr rietsuiker= 5 goed afgestreken soeplepels, 3 gedroogde vijgen, een halve citroen met schil liefst biologisch of goed geschrobd. De bokaal verder opvullen met water en goed omroeren opdat de suiker niet op de bodem blijft liggen. Laten staan op een lichte plaats, b.v. aan het venster.

De kefir vermeerdert zich zeer snel en het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag. Af en toe nogmaals omroeren. Na minimaal 2 en maximaal 3 dagen is de kefirbereiding klaar. Alles door een zeef gieten, de bijgedane citroen uitpersen en bij het kefirsap voegen dat dan in flessen wordt gegoten. De kefirbloemetjes in de zeef even onder stromend water afspoelen.

Ze kunnen in water met een beetje suiker een paar dagen bewaard worden. Maak eerst 1 liter. Na 2 dagen is de kefir vermeerderd en maak dan 2 liter voor gebruik. Werp het teveel aan kefir niet weg, maar geef het door aan anderen, want kefir is moeilijk verkrijgbaar. Vergeet geen kopie van deze tekst door te geven.   Klik hier om het recept te downloaden.

Een beetje geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir reeds. Als kind dronken ze hem als water en bereikten een leeftijd van 110 jaren.
Dit is het enige volk ter wereld waar mensen volkomen gezond zo’n hoge leeftijd bereiken. Volgens prof. Menkiw die de werking van kefir zijn hele leven bestudeerd heeft, zijn TBC, kanker, maagpijn, enz daar onbekend.

In Duitsland stelde Dr. Drasek deze zeldzame werking al voor de 2de wereldoorlog vast. Met kefir genas hij ademhalingsstoornissen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, leverontsteking, galpijn, blaasziekten en genas hij ook herstellenden van zware ziekten. In de kindergeneeskunde dient kefir reeds als vervanger van moedermelk, als middel tegen zwangerschapseczeem en chronische onderlichaamsziekte van de vrouw.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen

 • Kefir verhindert het rotten van stoffen in de darmen,
 • daardoor geneest hij en werkt levensverlengend.
 • Kefir moet dagelijks gedronken worden.
 • Hij stoort de spijsvertering niet omdat hij zeer snel in het bloed wordt opgenomen.
 • Bij ernstige langdurige ziekten moet rijkelijk kefir gedronken worden, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds telkens een halve liter. De 24-uurs kefir werkt laxerend.
 • Bij harde stoelgang moet men hem 2 tot 4 weken lang voor het slapen innemen.
 • Oudere kefir dikt een beetje in. 48-uurs kefir werkt normaliserend.

Dosering

Zenuwen en maagpijnen: 1 liter dagelijks ,na 2 weken verdwenen
Astma en bronchitis: idem, bij zware gevallen langer blijven nemen.
Bloedarmoede en bloedingen: 2 liter per dag, na 3 maanden normaal bloed
Huiduitslag en eczeem: ½ liter dagelijks en met kefir spoelen of insmeren en laten drogen, bij handen, voeten en gezicht ’s morgens weer afwassen. na 2-4 weken: hardnekkige uitslag genezen
Blaas-en nierontsteking: 1 liter dagelijks
Gal en leverziekten: idem; na 2-4 maanden: gal genezen
Kefir normaliseert bloeddruk en lichaamsgewicht.
Preventief gebruik voor een goed geestelijk en lichamelijk evenwicht: 1 liter dagelijks.
Sclerose 1 liter dagelijks normaliseert de bloeddruk en lichaams gewicht
Nier- en blaasaandoening: dagelijks 2 liter, na 2 tot 6 maanden kunnen nier- en blaasstenen verdwijnen.
Hoge bloeddruk: dagelijks 1 liter, normaliseert de bloeddruk en het lichaamsgewicht.
Gal- en leveraandoeningen: dagelijks 1 liter, na 2 tot 6 maanden kunnen galstenen verdwijnen.
Omdat waterkefir suiker bevat is het niet geschikt voor mensen met suikerziekte!  

Darmen en gezondheid

De darmen behoren vaak tot de meest geteisterde gebieden van ons lichaam. Verkeerde voeding, medicijn gebruik, het gebruik van de pil, schimmels, micro-organismen en stress teisteren de darmen. De ouder wordende mens ervaart vaak ook heel direct dat hun stoelgang minder vlot verloopt. De darm zorgt voor de omzetting en opname van voedingsstoffen en is een zeer belangrijk uitscheidingsorgaan.

Klachten in de darmen resulteren vaak in andere klachten in het lichaam. De darmen hebben een directe invloed op de longen, de huid, de lever, de gal, de maag, de alvleesklier, de milt, de neusholten, het hart en indirect op de hypothalamus, de hypofyse, schildklier, bijschildklieren en bijnieren. Kortom eigenlijk wordt het gehele lichaam door de darmen beïnvloed.

Als b.v. eiwitten onvolledig worden afgebroken en regelrecht in de bloedbaan terechtkomen dan kan het lichaam deze onvolledig afgebroken eiwitten zien als indringers en het afweersysteem activeren waardoor er allerlei allergische reacties kunnen ontstaan. Deze onvolledig afgebroken eiwitten geven ook snel gasontwikkeling en een slechte en stinkende stoelgang.

De gasontwikkeling op zijn beurt kan weer zorgen voor pijnlijke krampen in het lichaam. En ook wanneer afvalstoffen niet goed meer door de darmen afgevoerd worden dan hopen deze stoffen zich op of zoeken een andere uitweg via de huid. Eczeem kan dan ontstaan.

Het belang van goed werkende darmen

Goed werkende darmen verbeteren de conditie van de huid. De darmwand kan zo vervuild zijn dat we dit kunnen vergelijken met een dikke koek. Deze koek verslechtert natuurlijk de opname van voedingsstoffen waardoor zeer essentiële voedingsstoffen het lichaam niet meer in kunnen komen of slecht worden opgenomen. Ook kan de darmwand hierdoor poreus worden en doorlaatbaar voor de grotere eiwitmoleculen. Soms begint zo'n doorlaatbaar stukje darm door te lekken en zien we elders puisten ontstaan.

Onze darm staat ook weer in direct contact met het afweersysteem. Cellen in de darmwand zijn hier een direct onderdeel van. Erg veel mensen hebben last van hun darmwerking en dan praten we slechts over obstipatie en diarree. Veel meer klachten, zoals boven omschreven, kunnen het gevolg zijn van slecht werkende darmen Als we de darmwand in zijn geheel zouden openvouwen en uit zouden leggen krijgen we een oppervlakte ter grootte van een tennisveld te zien.

De darmen zijn bij elkaar ongeveer 7 ½ meter lang. Niet voor niets noemt de oosterse geneeskunde de darm het begin en het eind van het leven en zal een oosters arts allereerst vragen stellen over de stoelgang. Ook vele westerse artsen en therapeuten zullen in het begin van de behandeling hun aandacht op de darmen richten. Goed werkende darmen worden gezien als de basis voor een gezond leven.

De Darmflora

De werking van onze darmen berust voor een groot gedeelte op de aanwezigheid van bacteriën die in evenwicht met ons lichaam leven, de z.g. darmflora. De bacteriën helpen niet alleen mee met de voedselvertering maar reinigen de darmen en zorgen voor afweer van vijandelijke bacteriën, micro-organismen en schimmels b.v.: Kandidaat. Een gezonde darmflora zal al deze vijanden aanvallen en onschadelijk maken. Maar het gaat nog verder want de darmbacteriën zorgen indirect nog voor:

 • Een sterke verhoging van het immuunsysteem
 • Een ander onderzoek suggereert dat ook het aantal allergische reactie zou dalen
 • Het positief beïnvloeden van het cholesterol door een verlagend effect.
 • Het remmen, direct of indirect,van het ontstaan van darmkanker
 • Het produceren van bepaalde vitamines
 • Verbeterde stoelgang.
 • Het bevorderen van de opname van mineralen, metnamecalcium zink ijzer, magnesium, koper en fosfor.
 • De afbraak van lactose, hetgeen van belang is bij lactose-intolerantie.
 • Stimulering van de darmperistaltiek. Fermentatie van onverteerbare voedselbestanddelen
 • Kortom, een gezonde darmflora is van essentieel belang. Echter hebben nog maar zeer weinig mensen een gezonde darmflora. Verkeerde voeding, medicijn gebruik, stress, alcohol, het gebruik van de pil, schimmels en micro-organismen zorgen voor een verstoring van dit evenwicht.

Mineralen

Naast de heilzame bacteriën en gisten, bevat kefir mineralen en essentiële aminozuren. De volwaardige eiwitten in kefir worden gedeeltelijk verteerd en kunnen daardoor beter door het lichaam worden gebruikt. Tryptofaan, een van de essentiële aminozuren waaraan kefir rijk is, is een stof die bekend is vanwege zijn ondersteuning in het zenuwstelsel. Kefir is rijk aan calcium, magnesium en mineralen die ook belangrijk zijn voor het helpen van een gezond zenuwgestel.

Kefir levert een grote hoeveelheid fosfor, het op twee na belangrijkste mineraal in ons lichaam. Fosfor helpt het lichaam koolhydraten, vetten en eiwitten voor de celgroei goed op te nemen en is een belangrijk mineraal voor de instandhouding van een goede gezondheid en het behouden van het energieniveau. Kefir is rijk aan vitamine B12, B1 en vitamine K. Het is een uitstekende bron van biotine, een B-vitamine die het lichaam helpt de andere B-vitaminen zoals foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12 beter op te nemen.

Opmerkingen

Schrijf commentaar