Overgevoeligheid of 'HSP' zijn, hoe ga je ermee om?

In een wereld van intense indrukken en prikkels die van de buitenwereld op je af komen is de 'HSP' 'er de dupe van zijn eigen overgevoeligheid.  Toen ik jong was had ik er zelf heel veel last van, en ik zei altijd dat mijn 'emo-sensitief-knopje' op 10 stond en ik er naar verlangde dat ik het op 3 of max 4 zo zou moeten kunnen laten staan. Want het was namelijk wel zo dat ik al heel vroeg als HSP'er alles veel intenser beleefde.

Mogen ZIJN versus Moeten DOEN

Vaak was het zo bij mij dat mijn praktische handelen en presteren in de wereld door drempels en blokkades (prikkels en emoties) werd opgeworpen. In de wereld van een HSP'er is leren ZIJN een moeilijke leerschool omdat je omgeving is ingesteld op het DOEN en wat er van je verwacht wordt. Elke waarde in onze maatschappij wordt teveel afgemeten volgens prestaties en wat je in de wereld kan bereiken, en daar heeft een HSP'er het heel moeilijk mee.

HSP'er en je plaats in de wereld

De emotionele prikkels van zowel anderen als van mezelf maakten het moeilijk om mij te kunnen integreren in een wereld waar iedereen van je verwacht dat je 'normaal-doet-en-reageert'. Een HSP'er heeft meer tijd nodig om al die indrukken en prikkels te verwerken en doet dat dikwijls door zich terug te trekken uit het alledaagse.  Dat heeft dus heel sterk het verdere verloop van mijn leven bepaald heeft en uiteindelijk ook mijn beroepskeuze. Ik werd grootgebracht door ouders die zelfstandig bakker waren en door een vader die vooral van plan was om van mij een keiharde zelfstandige werker te maken, gevoelig zijn hoorde daar niet bij...

De juiste hulp of zelfzorg vinden als HSP'er

Dat is dus ook deels gelukt tot ik op 19-jarige leeftijd in een enorme burn-out, depressie en crisis ben gekomen na de echtscheiding van mijn ouders. Dat werd natuurlijk helemaal niet aanvaard en h-erkend en ik werd alleen maar opgelapt zonder dat ik echt de juiste zorg kreeg die ik nodig had. De reguliere geestelijke zorg die mij aanvankelijk onder de 'drugs' stopten daarvan heb ik mij ook met veel moed moeten tegen verzetten, wat mijn geluk geweest is want ik werd meer en meer een zombie.

Gelukkig heeft een goede reguliere gesprekstherapeut mij helpen afkicken en gelijktijdig ontdekte ik ook de Bachbloesemremedies die ik ben gaan gebruiken, waardoor er een wereld voor mij open ging van bevrijding en verlichting door emoties te harmoniseren met plantendruppels van bloesems.

Het was een lange weg om mijn eigenwaarde terug te vinden en een manier te vinden om er uit te geraken en dat lukte mij via de zelf-zorg en enkele professionele therapeuten die al hun tijd vooruit waren in het aanbieden van o.a buikademhalingstherapie en Bachbloesemtherapie.  Zo ben ik leren omgaan met mijn eigen overgevoeligheid wat uiteindelijk nu mijn kracht is geworden als ik merk hoeveel mensen ik er vandaag mee kan helpen..

Je unieke kracht vinden als HSP'er

Ik heb dus leren omgaan met mijn HSP gevoeligheid en er mijn sterkte van gemaakt. Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat er verschillende manieren en tools bestaan die ik heb ontdekt en succesvol heb kunnen toepassen.  Kamperfoelie is een winkel die in feite voor een groot deel een specialisatie is geworden voor HSP - mensen. Dat is wat ik heb ontdekt toen ik samen met mijn levenspartner een cursus 'zelfwaardering & Assertiviteit in je overgevoeligheid' gaan volgen ben.

Aanvankelijk dacht ik dat 'technieken' nooit echt je probleem van 'overgevoelig zijn' kunnen oplossen en dat het eigenlijk doorleeft moet worden door ook je diepere pijnlijke emotionele stukken te verwerken die we van kinds af aan hebben opgelopen. Ik wist wel dat ik redelijk 'klaar' was hiermee met al die diepere verwerking van emoties. Sinds enige jaren heb ik ook een meer innerlijke stabiliteit gevonden in het non-duaal denken of advaita - vedanta.

Vaardigheden ontwikkelen als HSP'r

Maar goed die cursus van 'Zelfwaardering & Assertiviteit in je overgevoeligheid' heb ik met veel interesse gaan volgen bij www.leefjeleven.eu en heeft mij geleerd dat er inderdaad nog andere goede zelfzorg technieken zijn die je verder kunnen helpen. Deze cursus heeft heel veel voor mij bevestigd wat mijn jarenlange strijd is geweest, 'ik ben ook een 'HSP'er'. Een HSP'er kan best leren waar zijn zwakheden en grenzen liggen en in een cursus kan je gelijkgestemde mensen ontmoeten die in hetzelfde leerproces zitten. Tegenwoordig is het HSP zijn veel meer in erkenning gekomen door onderzoeken in de verschillende Universiteiten in Leuven, Brussel en Hasselt waar momenteel nog veel onderzoek verder loopt. Meer informatie vind je hier bij: http://www.hspvlaanderen.be/index.php?p=node0126

Omgevingsfactoren: negatieve energie, prikkels en stralingsgevoeligheid

Om verder te gaan, overgevoeligheid kan ook betekenen dat je prikkels vanuit de omgeving kan opvangen in je eigen systeem. Dat kan zowel prikkels zijn van negatieve energie van mensen, maar ook op een plaats waar kort voordien een intense ruzie of een andere 'indruk' heeft plaatsgevonden. HSP'ers vangen dit op en leren gaandeweg voelen dat dit niet bij hen hoort te zijn, maar de vraag is dan hoe geraak je er van af? Sommige HSP'ers zijn zo gevoelig dat ze last krijgen van 'entiteiten' of restanten energie van overledenen.  Uiteraard is dat allemaal niet zo simpel voor iedereen om zo pas klaar op te lossen, want ook het hele zoekproces naar oplossingen is deel van je zelfstandige ontwikkeling.

Zo kwamen wij destijds op producten uit die je aura en je omgeving konden ontlasten van negatieve straling en energie. Het was alsof we geleid werden want dit kwam op de juiste moment want we werden letterlijk ziek en de negatieve prikkels haalden ons uit onze mentale, geestelijke en fysieke kracht. We hadden ontdekt dat als we onze woning en onze aura konden beschermen met Ozaliet en Be-O-liet en dat met deze producten wij veel sterker in onze eigen focus en kracht konden blijven. Uiteindelijk zijn wij ook andere mensen hiermee gaan helpen gedurende 2001 en 2009.

Na jarenlange ervaring met ontstoren van woningen van straling en met 'huis zuiveren' van negatieve energie zijn we dan ook zelf gestart sinds 2010 met ons eigen service gerichte woonbiologie project: United Light Energy als hoofddealer en projectleider voor therapeuten en woonbiologen. Hiervoor gebruiken wij kristallen bollen die geplaatst in een woning een krachtveld neerzetten waarbinnen de HSP'er zich veel beter kan afschermen tegen allerlei straling, invloeden en tegenkrachten komende vanuit de omgeving.

Vind je eigen unieke weg

Ontdekken dat je een HSP'r bent kan enorm belangrijk zijn voor je eigenwaarde door jezelf beter te leren kennen en te accepteren. Ik heb mijn eigen unieke weg ontdekt door de leerschool van het leven. Iedere HSP'ers zal dan ook zijn eigen manieren en tools vinden om als HSP'er in je unieke kernkracht te komen, het zal je enorm voldoening brengen. Je kan van je overgevoeligheid je kracht maken door eerst goed voor jezelf te zorgen en je eigen behoeften te leren zien.

Veel HSP'ers ontdekken dat ze goede hulpverleners kunnen zijn of hebben een job gevonden waar ze zich volledig creatief in kunnen uiten. Doorleefde HSP'rs zijn bewust geworden van hun zwakheden en valkuilen, zij zijn empathisch maar kunnen hun eigen grenzen stellen en helder waarnemen wanneer gevoelsindrukken afkomstig zijn van anderen of van zichzelf of wanneer ze zelf een raakvlak met de gevoelens van anderen ervaren.

Meer informatie over HSP'er zijn is te vinden ook de pagina op de website http://www.hspvlaanderen.be .

~ Erik Pauwels, Dilsen Stokkem 14 juni 2015,  21.30 uur ~

Heb je zelf ervaring of een vraag over HSP'er zijn, of heb je suggesties?.. neem gerust vrijblijvend contact op met ons: 00(0)3189203286 , info@kamperfoelie.com

Ook dieren kunnen HSP gevoelig zijn

Hiervoor kan je terecht bij Toscanzahoeve van Inge Pauwels op haar weblog over HSP dieren, klik hier.

The Movie - Sensitive

http://sensitivethemovie.com/

Gerelateerde producten

Persoonlijke Bachbloesem Mix 50 ml
Persoonlijke Bachbloesem Mix 50 ml

35,00€ Excl. BTW: 33,02€

Bestellen
Vitaliet - Aurabeschermende hanger
Vitaliet - Aurabeschermende hanger

33,00€ Excl. BTW: 27,27€

Bestellen

Opmerkingen

Schrijf commentaar